Албена - един от най-привлекателните курорти в България. Спокойно опло море, чиято дълбочина на разстояние 100-200 м от брега не превишава 1,6м. Средната температура на въздуха през лятото е – +23°С; +28°С, а на водата - +25°С. Плажовете на Албена се простират на 7 км, а ширината им достига 150 м. Пикът на сезона в Албена продължава от средата на юли до края на август.

Плажният морски курорт Албена е разположен на север от курорта Златни пясъци и се счита за най-съвременния на българското черноморие. Албена е курорт за семейна почивка. В Албена има красиви плажове, дъното е чисто и бреговия наклон е полегат. Къпането е безопасно - тук няма приливи и отливи. Албена се отличава с високо ниво на обслужване, но това има и друга особеност- високи цени.

В Албена са създдени отлични условия за спортни занимания в морето и на сушата. Басейни, пътечки за скейтборд, воден картинг, площадки за автокартинг, водни велосипеди, надуваеми замъци, водни планини, площадки за мини-голф и стрелба с лък, възможност за езда на коне или пони; водн спортове: водни ски, сърфинг, яхти, парашути, риболов, гребане скутери, полети на парапланери, съвременен клуб по езда, тенис кортове, волейболни площадки, басейни с минерална вода, боулинг, фитнес, джет. В Албена всичко е предвидено и за развлечение на малките: луна-парк и автописта, надувен детски батут, детско влакче и люлки, игрални автомати. Предлагат се разнообразни услуги, включително детска градина и детски клубове с квалифицирани възпитатели.

В България преобладават топлите минерални извори, алкални с ниско ниво на минерализация. Уникални се оказват и източниците на минерална вода на самия морски бряг. Там крайбрежната глина има особени лечебни свойства. В такъв аспект туристите могатд а съчетаят почивка на море с балнеолечение, калолечение, анти-стресови процедури и програми за намаляване на теглото.

 

Освен плажен отдих Албена е известна и като балнеологичен курорт. В Албена се практикува лечение с минерална вода, калолечение, таласотерапия. Тук се намира един от най=големите балнеологични центрове в България. Почивката тук е полезна пре заболявания на опорно-двигателния апарат. (след травми), стомашно-чревни проблеми, сърдечно-съдови проблеми, дихателни проблеми.

Такова оптимално съчетание ще намерите в петзвездният спа център на хотел Добруджа. Морската вода, която се използва при лечението е обогатена с кислород и съдържа много магнезии, калции, калии, бром и йод, а водата в басейна е термална, обогатена и слабоминерализирана. Съдържа съединения на серен окис и свободни сулфиди с лека алкална рекация. Тук се използва високоминерализирана лечебна кал,която се използва при лечебни процедури и подмладяване. Използват се и редица лечебни треви, водорасли, мед, пчеларски продукти и други биостимулатори..

Из Албена можете да направите пътешествие по река Батова или разходка в парка Балта.

Недалеч от Албена се намират развалините на дервишския манастиря Арат-Теке...

Съседния на Албена курорт Кранево има ярко изразен младежки имидж..

Варна - най-големия черноморски град.


Курортите се разполагат в предградията му: от юг - са Св. Константин и Елена, от север - Ривьера.Първото преградие е получило иемто си в чест на манастира. Това е калсически черноморски курорт с живописен парк подобен на кримските, малки плажове в заливчета и термални източници. Във Варна има балнеологичен лечебен център. Варна има имидж на респектиращ град и е подходящ за хора на средна възраст.

Град-курорт Балчик (13766 жители) намира се на около 40км на север от Варна и на около 500 от София.
Расположен е на самия морски бряг. В града има голямо пританище за пътнически и търговски съдове.

Местност Тузлата, разположена е на 4 км на изток от града, известна с лечебната си кал.
Тук е построен балнеологичен център на две езера, образували се в следствие на стари свлачища. Тук се лекуват ставни заболявания. Има голяма почивна база, много вили, бунгала, къмпинг. Има минерален извор с температура 31°С.

Недалеч от Балчик - има два големи къмпинга "Сандрино" и "Белият бряг".
В тях има прекрасни възможности за почивка и водни спортове, клубове, барове и много бунгала за туристи без къмпингова екипировка, а същи и павилиони, където се рпедлага морска и континентална храна.

На 15км в посока юго-запад от Балчик е разполоено село Оброчище с добре съхранена крепост от ранните османски владичества, от времето на тогавашните пътешественици завоеватели в Багдад.